Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсък между финансовите регулатори в Лондон и ЕС относно търговията с акции от догодина

Банките и мениджърите на активи във Великобритания могат да използват борси от Европейския съюз за търговия с акции от януари догодина, заяви в сряда британският финансов регулатор, предизвиквайки по този начин трансграничен сблъсък с европейския регулатор по отношение на правилата за търговия на ценни книжа от страна на инвеститорите, съобщава в сряда агенция Ройтерс.

Великобритания напусна ЕС в края на януари, като преходния период, в който продължава да спазва правилата на съюза, приключва на 31-ви декември, оставяйки двете страни да решат къде инвеститорите в техните юрисдикции са задължени да търгуват с акции от началото на следващата година..

Преди време Европейският надзорен орган за ценни книжа (ESMA) заяви, че инвеститорите от блока могат да търгуват само деноминирани в стерлинги акции в Лондон, европейския център за мултивалутна трансгранична търговия с акции на платформи като Turquoise на London Stock Exchange, Cboe и Aquis Exchange.

Трябва да се има предвид, че трите базирани в Лондон платформи за търговия представляват близо 30% от общоевропейската търговия с акции, като във вторник през тях преминаха сделки на стойност около 10 млрд. долара.

И трите платформи - Turquoise, Cboe и Aquis са създали или са готови да стартират свои центрове за търговия в рамките на ЕС в очакване на проблеми с изискванията за търговия с акции след края на годината.

Cboe каза, че е оперативно готова както за британските, така и за ЕС регулаторни правила. Turquoise пък ще стартира свой център в Амстердам на 30 ноември, ако дотогава ЕС не е предоставил необходимия достъп до търговията във Великобритания.

Службата за контрол на финансовото поведение на Великобритания (FCA) обаче заяви в сряда, че ще позволи на фирмите да продължат от януари 2021 г. да търгуват всички акции на местата за търговия в ЕС, където те решат да направят това, вместо да се ограничават до платформи със седалище в Обединеното кралство.

"Всяко ограничение на търговията с акции базирано на конкретна валута не отразява мултивалутния характер на световните капиталови пазари и ограничава способността на фирмите да определят как най-добре да използват глобалните капиталови пазари за подпомагане на икономическа дейност“, се казва в изявление на FCA.

Ройтерс напомня, че Брюксел се надяваше, че британските финансови регулатори ще задължат инвеститорите в Обединеното кралство да използват вътрешни платформи за търговия, за да избегнат сблъсък с регулаторните изисквания в рамките на ЕС.

Междувременно FCA заяви, че британският регулатор остава отворен за обсъждане с ESMA как да се сведе до минимум всяко прекъсване, което може да възникне от припокриващи се изисквания за финансовите контрагенти.

"Нашият подход, воден от целите ни, ще запази способността на базираните в Обединеното кралство фирми да извършват своите сделки с акции на местата, където те могат да получат най-добрите резултати за себе си и за своите клиенти", обяви FCA.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна