Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо свиване на търговския дефицит на САЩ през септември

Международният търговски дефицит на САЩ се сви с 4,7% през септември до 63,9 млрд. долара от 67,1 млрд. долара през август в резултат на по-силно нарастване на експорта заради увеличен износ на селскостопански култури като соя при по-слабо нарастване на вноса, показват данни на Департамента по търговия.

Данните предполагат, че все още големият търговски дефицит ще продължава да натежава върху силното възстановяване на американската икономика през третото тримесечие от най-дълбокия икономически спад от Голяма депресия преди близо век, който беше отчетен по време на първата вълна на коронавирусната пандемия през пролетта.

През септември 2020-а година международният дефицит на САЩ се сви до 63,9 млрд. долара от 67,1 млрд. долара месец по-рано, като износът нарасна с 2,6% до 176,4 млрд. долара най-вече в резултат на силно увеличение на износа на соя за Китай. В резултат на това търговският дефицит с Китай се сви през септември с 2,1 млрд. долара до 24,3 млрд. долара.

В същото време вносът в САЩ се повиши през деветия месец на годината с 0,5% до 240,2 млрд. долара. В САЩ през септември бяха внесени повече автомобили, но при рязко свиване на вноса на клетъчни телефони и други потребителски стоки.

Малко вероятно е търговският дефицит да намалее значително през следващите няколко месец с оглед на подновените икономически ограничения в Европа, която се счита за един от ключовите пазари за американския износ. Вносът пък вероятно ще се увеличи, тъй като търговците на дребно се запасяват за сезона на празничните пазарувания, докато възстановяващата се икономика на САЩ възвръща апетита си към чуждестранни стоки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна