Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на Уолстрийт след увеличаване на шансовете на Байдън за президентския пост

Пазарите на акции на Уолстрийт бележат силен ръст през сутрешната търговия в САЩ, тъй като има индикации, че Джо Байдън може би има малка преднина в няколко ключови щата, които да му осигурят заветните 270 гласа на Електоралната колегия и победа в президентската надпревара с Доналд Тръмп.

Пазарите вече оценяват на около 80% шансовете за победа на Байдън, след като той води с малко пред Тръмп при преброяването на около и над 90% от гласовете в ключови щати като Мичиган, Невада и Уисконсин.

Индексът DJIA вече нараства с 560 пункта (скок с 2%), широкият индекс S&P 500 се повишава с 2,55%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 3,6%.

Ръстът на технологичния индекс е най-голям, тъй като изглежда няма да се оправдаят очакванията от преди вота за т.нар. "синя вълна" - победа на Джо Байдън в президентската надпревара и мнозинство на Демократическата партия както в Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса), така и в Сената (Горната камара). Сенатът вероятно ще остане под контрола на републиканците, а това няма да позволи налагането на по-високи антитръстов контрол и данъци върху капиталовите печалби.

Преди малко обаче телевизия Fox Business съобщи, че Доналд Тръмп ще продължи да се бори. Лидия Мойнихан от Fox посочи, че Тръмп се готви да изпрати адвокати и да оспори резултатите в останалите щати и по-нататъшното броене на бюлетина там, като не ги признае.

Президентът Тръмп няма да признае поражението си, особено с отчитане на текущото развитие на преброяването на гласовете, казаха запознатите с въпроса пред медията.

Все още не е ясно дали евентуалното оспорване на изборните резултати може да имат дългосрочни негативни последици за пазарите на акции.

Трябва все пак да се има предвид, че фондовите борси отбелязаха спад по време на президентската надпревара между бившия вицепрезидент Ал Гор и Джордж Буш през 2000 г., но не е изключено подобна несигурност да е била калкулирана от настоящите инвеститори и търговци по отношение на изборите през 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна