Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън изпреварва Тръмп в Пенсилвания с над 6000 гласа

| обновено на 06.11.20 в 17:33
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В щата Пенсилвания кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън изпреварва президента Доналд Тръмп с 6817 гласа (49,4 процента срещу 49,3 процента); преброяването на бюлетините продължава, съобщи "Едисън рисърч", цитиран от "Ройтерс".

Щатът осигурява 20 гласа в електоралната колегия.

По данни на "Асошиейтед прес" преброени са 99% от бюлетините в Пенсилвания.

Към 16 часа българско време на 6 ноември по данните на АП Байдън има 264 гласа в колегията, а Тръмп - 214.

По данни АП Байдън има преднина още в Джорджия (16 електора), Невада (6) и Аризона (11).

Междувременно броенето на бюлетини в окръг Марикопа (Финикс), Аризона, показва, че кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън е получил 28 285 гласа от последната партида обработени бюлетини, докато президентът Доналд Тръмп е спечелил 31 716 гласа.

Това означава, че преднината на Байдън в целия щат Аризона е намаляла до 43 569 гласа срещу Тръмп, като остават да бъдат преброени около 220 000 глас.

Предизборният щаб на Доналд Тръмп заяви, че президентските избори в САЩ не са приключили. Това става в момент, когато съперникът демократ на Тръмп е на крачка от Белия дом, след като изпревари президента републиканец в ключовия щат Пенсилвания, предаде "Франс прес".

"Тези избори не са свършили. Погрешните прогнози, обявяващи победа за Джо Байдън, се основат на резултати, които далеч не са окончателни в четири щата", заяви в комюнике Мат Морган от екипа на Тръмп. Мат Морган отбеляза, че Джорджия "върви към ново преброяване на гласовете". Той също така каза, че е имало много нередности при броенето в Пенсилвания, както и в Невада и Аризона.

Междувременно беше потвърдено, че ще има ново преброяване на гласовете в щата Джорджия с оглед на малката разлика между двамата претенденти за президентски пост. Към момента Байдън води с малко над 1000 пред Тръмп, като остават да бъдат преброени още 4000 бюлетини и се очакват да пристигнат още около 8000 бюлетини по пощата.

Щатският секретар на Джорджия Брад Рафенспергер потвърди в петък спекулациите, че ще трябва да се извърши ново преброяване на гласовете за президентските избори, тъй като надпреварата е твърде оспорвана и с малка разлика.

"В Джорджия ще има преброяване", каза Рафенсбергер в Атланта.

Нито една голяма американска медия не е съобщила за победа на демократа.

По-рано президентът Тръмп заяви, че изходът от изборите ще се решава в съда.

Телевизия Fox news обаче съобщи, чепрезидентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да признае поражението си в президентската надпревара, в случай, че преброяването на гласовете покаже като победител неговия съперник Джо Байдън.

Тръмп е взел решение след дискусия със своите съветници да се оттегли мирно, посочва още телевизията, която е приближена до американския президент.

Тази информация противоречи на това, което съобщават досега редица други медии и контрастира със заявлението на Тръмп за предприемане на правни действия, целящи да определят прозрачността и законността на процеса на гласуване, особено когато става въпрос за бюлетини по пощата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна