Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов:

Нови мерки за подпомагане и на доболничната помощ в Covid кризата

Още 80 млн. до края на годината, по 1000 лева ще се отпускат и на личните лекари

| обновено на 08.11.20 в 19:36
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-министър Жени Начева и директорът на Спешна помощ Георги Гелев дадоха пресконференция в Министерския съвет.
Снимка: БГНЕС

Намираме се в сериозна фаза на епидемията. Двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души. Съгласно нашия план, който следваме, при такава заболяемост правим реорганизация в медицинската помощ в страната. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Новите мерки, които ще приложим до края на годината, за да обезпечим тази реорганизация са в размер на 80 млн. лева. Те ще бъдат насочени в етап доболнична помощ, а именно за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари – 5 млн. на месец ще бъдат отпуснати допълнително на всички общопрактикуващи лекари в България и на всеки отделно по 1000 лева“, посочи още Костадин Ангелов.

В ДКЦ-тата в София и в по-големите градове ще бъдат създадени допълнителни Сovid зони с лекар, сестра и лаборант. Допълнителният капацитет за прием на болни с коронавирус в лечебните заведения се увеличава от 10 на 20% от болничните легла, а за болниците, които имат разкрити не по-малко от 50% легла за заразени с коронавируса, също ще бъдат отпуснати допълнителни средства. Ще има и пари за антигенни тестове. 

Министърът на здравеопазването обясни:

„Ние разбираме усилията на нашите колеги – общопрактикуващите лекари, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден. По последни данни всеки трети от тестваните български граждани е положителен.

По отношение на ДКЦ-тата, поликлиниките, в тях в София, в някои от тях и в по-големите градове в страната, където натискът е голям, ще бъдат разкрити допълнителни Covid зони, в тях ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва клиничен преглед, тест за Covid, лабораторни изследвания за кръв, по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лева.

Екипът, който ще работи там ще получава допълнително към заплатите си по 1000 лева на човек и допълнително 10 лева за преминал пациент през тази Covid зона, като те се разпределят от управителя на ДКЦ-то.

В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10% на 20% за поддържане на готовност за легла във всички болници. В тези болници, които определим със заповед и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата си, ще отпуснем допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване капацитета на тези структури.

Допълнително с 15 млн. лева ще бъдат закупени тестове - антигенни, за тестване на пациенти, които имат нужда и проявяват клинична картина с вероятност за заболяване от Covid“.

До края на идната седмица ДКЦ-тата в София трябва да открият Covid зони, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на извънредния брифинг с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Министерския съвет.

Кметът посочи, че очаква до сряда първите ДКЦ-та в столицата да открият своите Covid зони. Фандъкова отбеляза, че се увеличава броят на хоспитализираните пациенти  и в момента те са над 1200 в столицата, като ръстът спрямо вчера e с 84 нови заболели.

Министър Ангелов успокои, че в София към този момент няма недостиг на легла за интензивно лечение. Костадин Ангелов уточни още, че новите мерки и допълнителните средства целят да се облекчи натискът върху спешната помощ и болниците.

Д-р Георги Гелев, ръководител на Центъра за спешна медицинска помощ в София, обяви, че до 17:00 ч. днес са получили 70 сигнала за Covid.

Днес на територията само на град София работят общо 36 екипа - 21 медицински, 10 екипа на МВР и пет екипа от парамедик и шофьор.БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна