Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 81 млн. лв. за здравната система за справяне с пандемията

Сега трябва да запазим хората, плюс икономиката, каза премиерът

| обновено на 09.11.20 в 18:31
Снимка: Ани Петрова

Здравната система в България ще получи допълнителни 81 милиона лева до края на годината за справяне с пандемията от Covid-19.  Отпускането на парите беше одобрено на днешното правителствено заседание.

На него премиерът Бойко Борисов подчерта, че правителството е напълно мобилизирано и работи така, че у нас да не се въвежда пълна карантина.

В диагностиката и лечението се включват личните лекари и поликлиниките, за което се осигуряват 16 милиона лева от резерва на Националната здравноосигурителна каса.

С 65 милиона лева се дава възможност на болниците да осигурят лечение на пациенти с коронавирус в условията на повишена заболеваемост.

До 50 милиона за последните два месеца на годината правителството осигури за болниците, в които над 50 процента от леглата ще са за лечение на Covid-19.

15 милиона лева допълнително се отпускат и набавянето за бързите антигенни тестове. Здравният министър обясни:

"Всичко това е резултат  от предприетата от нас следваща стъпка в резултат на плана, който следваме при повишаване на заболeваемостта над триста на сто хиляди население".

Допълнително от резерва на здравната каса се разблокират 16 милиона лева. 10 милиона от тях са за допълнително по хиляда лева на личните лекари, считано от първи ноември. Те ще назначават терапии и ще проследяват състоянието на заболели от Covid-19, ще могат да назначават и бързи антигенни тестове при наличие на симптоми.

Другите шест милиона лева са за допълнително по хиляда лева на месец за включените в екипите от лекар, медицинска сестра и лаборант от Covid зоните в  поликлиниките.

Такива се очаква да бъдат разкрити в 10 ДКЦ-та в София и в още около 40 на територията на цялата страна. Премиерът Борисов поиска от министъра на здравеопазването да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, но и в страната от пациенти, преболедували Covid-19.

В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол.

Значителна част от допълнителните средства са за така нареченото "поддържане на готовност". Леглата за лечение на пациенти с коронавирус се увеличават от 10 на 20%, като за големите болници ще достигнат 50 на сто от капацитета им. Здравният министър Костадин Ангелов обяви в неделя:

“В тези лечебни заведения, които определим със заповед, и които поддържат капацитет не по-малко от 50% от леглата. Това ще бъдат големите структуроопределящи болници в страната – университетските, областните центрове. Ще отпуснем допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване на капацитета на тези структури с оглед поддържане на готовност за лечение на диагностика на пациенти с Covid-19“.

15 млн. лева ще бъдат отпуснати за антигенни тестове за пациентите с проявена клинична картина, допълни здравният министър:

“Очакваме с тези мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите, които работят на първа линия. Да дадем възможност на всички български граждани да имат достъп до навременна медицинска помощ“.

Днес премиерът Борисов поиска от министъра на здравеопазването да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, но и в страната от пациенти, преболедували Сovid-19.

Борисов отново се обърна и към опозицията, която критикува:

"Вие не можете да ми говорите, че искам да купя изборите, като се грижа за хората. Толкова години наред пак съм ги обичал, но фискалната рамка е била по-важна за пътя на България, сега трябва да запазим хората, плюс икономиката".БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна