Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стабилно нарастване на германския износ през септември

Германият износ нарасна през септември по-силно от очакваното при изненадващо намаляване на вноса, което допринесе за увеличаване на външната търговия на водещата европейска икономика, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Това може да засили надеждите, че икономиката на Германия ще избегне спада през последното тримесечие на годината в резултат на въведените нови карантинни мерки на национално ниво за овладяване на втората вълна на коронавирусната пандемия.

Германският експорт се повиши през септември за пети пореден месец, увеличавайки се с 2,3% спрямо август, когато нарасна с 2,9%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за растеж от 2 на сто. В същото време вносът се сви с 0,1% спрямо август, когато се увеличи с 5,8% и при очаквания за повишение с 2,1 на сто.

В резултат на това търговският излишък в Германия на сезонно-коригирана база се увеличи през септември до 17,8 млрд. евро от 15,4 млрд. евро през август.

Немската статистика отбеляза, че износът е все още със 7,7%, а вносът с 5,7% под нивата през февруари 2020 година (преди първата коронавирусна вълна и въведените през пролетта строги карантинни мерки).

Спрямо година по-рано германският износ се понижи през септември с 3,8%, но след по-силен спад от 10,2% през август, докато вносът се сви с 4,3% след понижение с 6,8% месец по-рано. Това доведе до намаляване на търговския излишък на некоригирана база до 20,8 млрд. евро от 21,2 млрд. евро през септември 2019 година.

Немският износ за Китай нарасна през септември на годишна база с 10,6%, докато експортът към САЩ се сви с 5,8% и към Великобритания с 12,4 на сто.

Все още солидният германски износ в началото на есента може да допринесе за предотвратяване на подновен спад на икономиката през последното тримесечие на годината с оглед на новия, макар и частичен локдаун, въведен заради втората вълна на коронавирусната пандемия.

Анализатори и икономисти също така коментират, че избирането на Джо Байдън за президент на САЩ би трябвало да отслаби съществено заплахите за нови американски митнически тарифи спрямо европейската, и в частност германската автомобилна индустрия.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.