Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради Ковид-19: Дефицит на лекарства в Бургас /ОБНОВЕНА/

Снимката е илюстративна



Разрастването на Ковид епидемията предизвика дефицит на лекарства. В бургаските аптеки масово липсват важен антикуагулант, широко ползван антибиотик и антивирусен препарат. Количества няма и по складовете на едро.

Причината за недостига е масовото търсене на медикаментите, тъй като са част от лечението на болни от коронавирус, обясняват фармацевти. По думите им, хората се презапасявали, без реално да имат нужда от тях.

Данни за недостиг на антитромботични лекарства, кортикостероиди и антибиотици от различни групи се появиха в различни градове в страната. 

От Асоциацията на собствениците на аптеки информират, че проблем със снабдяването на болниците с тези лекарства няма.  Недостигът бил само за пациенти, които се лекуват вкъщи. Въпреки това някои от малките болници се оплакват, че трудно се справят с набавянето на лекарства. От здравното министерство посочват, че на българския пазар има налични медикаменти от въпросните групи.

Все пак министър Костадин Ангелов посочи, че вероятно се извършва реекспорт на някои от тези лекарства. "Внесъл съм текстове в парламента, за да се забрани износа им. До дни ще бъде приета промяната“, каза министърът.

Повече чуйте в звуковия файл: 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна