Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС въведе ответни санкции срещу САЩ заради субсидии за „Боинг“

Снимка: БТА

Министрите на външните работи на страните-членки се договориха да въведат ответни санкции за Съединените щати заради техните субсидии за производителя на самолети „Боинг“ в отговор на техните мита заради европейските субсидии за „Еърбъс“, съобщи след видеоконференцията изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за търговията Валдис Домбровскис.

Решението ще бъде публикувано по-късно днес в официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила от утре.

„Бих искал да напомня, че Съединените щати наложиха мита на ЕС преди една година. Затова ние ги призоваваме да се договорим и двете страни да свалят контрамерките, така че те да имат незабавно действие и да оставим този въпрос зад гърба ни. Премахването на тези мита ще направи силно печеливши и двете страни. Сега имаме възможност да презаредим трансатлантическите отношения и да работим заедно за общите ни цели“, каза Домбровскис. 

През октомври м.г. Вашингтон получи право от страна на Световната търговска организация да наложи мита върху стоки от ЕС на годишна стойност от 7,5 млрд. долара във връзка със заведено дело срещу европейската държавна помощ за „Еърбъс“. 

От своя страна ЕС също получи разрешение от Организацията да наложи мита върху американски стоки на стойност 4 млрд. долара, като контрамерки заради субсидиите на САЩ за производителя на самолети „Боинг“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени