Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС налага мита върху американски стоки на стойност 4 млрд. долара

Валдис Домбровскис, вицепрезидент на ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще наложи мита на стойност 4 милиарда долара върху стоки, идващи от Съединените щати във връзка със спора в Световната търговска организация, включващ субсидии за производителите на самолети, разкри в понеделник европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис.

Мярката ще влезе в сила във вторник, 10 ноември, уточни той, като по този начин потвърди по-ранни информации в тази посока.

Решението идва в момент, когато ЕС се надява, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще насърчи рязко подобрението на трансатлантическите връзки.

Блокът ще упражни правото си на контрамерки, според решение от миналия месец на Световната търговска организация (СТО) по дело срещу американския производител на самолети "Боинг", което е част от  дългогодишната битка между САЩ и ЕС по отношение на субсидии за гражданската авиация и в двете спорещи страни.

"На всеки етап ясно сме заявявали, че искаме да уредим този дългогодишен проблем", каза еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис на пресконференция след видео среща на търговските министри на ЕС.

"За съжаление, въпреки нашите най-големи усилия и поради липса на напредък от страна на САЩ, можем да потвърдим, че по-късно днес Европейският съюз ще упражни правата си и ще наложи контрамерки, присъдени ни от СТО по отношение на "Боинг", заяви вицепрезидентът на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че това означава, че тарифите, определени да засегнат американския износ на самолети и самолетни части, както и набор от селскостопански продукти, ще влязат в сила във вторник. 10-и ноември.

Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия, повтори предложение на ЕС, че блокът ще прекрати контрамерките,  ако Съединените щати направят същото, но заяви, че Вашингтон до момента не се е съгласил да го направи.

Петер Алтмайер

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви на същата пресконференция, че много страни от ЕС виждат победата в изборите на Байдън като шанс за преконфигуриране на търговската политика.

"Ще се опитаме да дадем нов старт в търговската политика между Съединените щати и всички държави членки", каза Алтмайер, чиято държава е ротационен председател на ЕС. Той добави, че целта на Европа е да намери нов общ език с бъдещата администрация на Байдън и след това да намали митата колкото е възможно повече.

"Има големи очаквания и надеждата, че американските президентски избори ще доведат до връщане към мултилатералното (многостранно) участие в международната търговия и че ще бъде възможно да се преодолеят минали конфликти", посочи Алтмайер.

Домбровскис заяви, че Европейската комисия, която координира търговската политика за 27-те държави членки на ЕС, е осъществила някои неформални контакти с екипа Байдън.

"Осъществени са някои първоначални контакти, като наред с другите неща са обсъдени и търговските въпроси," посочи той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени