Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Заев пристига в София за среща с Бойко Борисов

| обновено на 10.11.20 в 10:04

София днес е домакин на среща на високо равнище за Западните Балкани в рамките на т.нар. Берлински процес.

Срещата ще бъде ръководена от министър-председателя на България Бойко Борисов и от министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев в качеството им на съпредседатели на Берлинския процес.

От пресслужбата на Министерския съвет уточниха, че изявления на Борисов и Заев се очакват около 14 ч. Онлайн ще се включи и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Късно снощи бе съобщено, че Заев пристига лично в София за среща с Борисов.

Информацията за това потвърди тази сутрин вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за БНТ и добави, че двамата премиери ще имат лична среща.

Захариева информира, че вторият тест на премиера Бойко Борисов за коронавирус е отрицателен.

В София ще пристигне и министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Македонският вестник „Независен“ цитира премиера Зоран Заев, че очаква Берлинската среща на върха да изпрати още един път посланието за начало на преговорите с Европейския съюз.

Възможен ли е пробив в разговорите между София и Скопие за преговорната рамка на Република Северна Македония - това е основният въпрос, който всички си задават преди началото на днешната среща.

В последната си публична изява Зоран Заев обвини България, че нарушава Договора за добросъседство, след като страната ни уведоми Еврокомисията, че ще наложи вето на преговорната рамка за Скопие. 

"Има първа блокада от България. Член втори от Договора за добросъседство и сътрудничество с България казва много прецизно как България ще подкрепя Република Северна Македония за присъединяването й към Европейския съюз. И определено днес е нарушен."

Вчера видеоконферентни разговори проведоха и външните министри на България и на Република Северна Македония, Екатерина Захариева и Буяр Османи. Захариева предупреди:

"Ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикаляне или неприлагане на разпоредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси."

Позицията на България за преговорната рамка ще бъде изразена официално на 17 ноември, когато е насрочен Съветът по общи въпроси.

В рамките на срещата на върха на Берлинския процес днес ще бъдат ще бъдат подписани две декларации - едната съдържа план за действие за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората описва зеления дневен ред на региона в съответствие със "Зелената сделка" на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени