Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички български конституции събрани в книга

Всички български конституции са събрани в книга заедно с експертни коментари и стенографски дневници, съобщава БТА.

Издателите от "Българска история" отбелязват, че четивото е полезно и за специалисти, тъй като представя абсолютно всички конституционни промени през годините.

Поместени са пълните и оригинални текстове на четирите конституции на Третата българска държава - от 1879, 1947 и 1971 година, както и съвременната - от 1991 г.


Всяка конституция е предшествана от исторически коментар на д-р Владимир Станев - преподавател в катедра „Нова българска история“ в Софийския университет. Въведението представлява политически и институционален преглед с автор д-р Милен Любенов - преподавател по конституционно право и отговаря на редица въпроси, свързани с четирите основни закона.

Подбрани са и откъси от стенографските дневници на Народното събрание, свързани с дискусиите около приемането на всяка конституция. Чрез читателите те могат да се докоснат до духа на епохата и да почувстват тревогите и дилемите, които предшествениците ни са имали при оформянето на основния закон, допълват от издателството.

Надеждата ни е, че тази книга ще даде една по-ясна представа и ще допринесе за по-доброто разбиране на сложната конституционна материя, пише съставителят д-р Теодор Борисов:

„Не бива да забравяме, че конституцията представлява обществен договор, даващ трайна гаранция за правата и свободите на гражданите и ако от изминалия исторически опит може да изведем някаква поука, то тя е, че промяната на този обществен договор трябва да се предшества от широк обществен дебат с активното участие на професионалната и академична общност".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна