Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски икономически експерти очакват свиване на БВП с 5,1% през 2020 г.

Германската икономика вероятно ще се свие с 5,1% през настоящата година в резултат на пандемията от коронавирус, показва доклад на експертният съвет от икономисти, известни като "мъдреците", които консултират немското правителство.

Докладът ще бъде оповестено официално в сряда, но немският вестник Sueddeutsche Zeitung вече цитира откъси от него, според които германската икономика ще нарасне с 3,7% през следващата година.

Новите прогнози са по-добри очакваната досега по-дълбока икономическа рецесия, като експертите отбелязват в своя доклад, че правителството е действало бързо и решително по време на коронавирусната криза.

Според тях, въпреки пандемията на века икономическите щети през 2020 г. ще бъдат по-малки, отколкото след финансовата криза през 2008 г. След избухването на коронавирусната пандемия през пролетта експертите прогнозираха спад, който ще бъде до два пъти по-голям.

Новите прогнози на експертите са и по-оптимистични от тези на германските изследователски институти и на федералното правителство, които към момента очакват спад на БВП с около 5,5% през настоящата година.

Прави впечатление, че експертният съвет, изготвил доклада, в който за пръв път в своята 60-годишна история има и две жени икономисти, критикува по-малко правителството, отколкото през предходните години. "Политиците действаха бързо и решително по време на кризата", се казва в доклада. Според него правителството е успяло да увеличи икономическата продукция посредством пакета си за икономически стимули за тази и следващата година с 1,1% до 2%, което се счита за значителен тласък.

Икономическите "мъдреци" изчисляват, че нарастващият брой заразени с Covid-19 и затварянето на хотелиерския бизнес, културната дейност и на спорта през ноември ще имат сравнително малки икономически последици, тъй като засегнатите сектори нямат голям дял в корпоративния пейзаж на страната.

Според техните оценки икономиката ще загуби 0,2 процентни пункта през тази и следващата година в резултат на подобен частичен локдаун. Дори ако локдаунът се наложи да бъде удължен до декември включително и след това части от търговията на дребно, като автокъщите, останат затворени, това само би намалило годишните стойности на БВП приблизително със същия процент.

Съвсем различно би било, ако индустрията отново бъде ударена, както беше през пролетта. Тогава германската икономика ще свие както през тази, така и през 2021 г. поне четирикратно по-силно, отколкото само при заварянето на ресторанти, хотели, културната дейност и спорта, прогнозират икономически експерти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна