Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски миротворци заминаха за Нагорни Карабах

| обновено на 11.11.20 в 18:00
Миротворците пристигнаха вчера в Ереван.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата група руски миротворци замина от Ереван за Нагорни Карабах, където ще контролира изпълнението на договореното между лидерите на Русия, Армения и Азербайджан мирно споразумение. Същевременно в Армения расте протестът срещу постигнатата договорка.

Повече от 400 военнослужещи от 15-та миротворческа бригада на Централния военен окръг бяха транспортирани със самолети от руския град Уляновск до Ереван. Предстои им да изминат с автомобили около 250 километра от арменската столица до зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

Подписаното от президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян споразумение предвижда разполагането в района на около 2000 руски миротворци с близо 500 единици специализирана техника. Те трябва да останат в Нагорни Карабах 5 години.

Руските военнослужещи ще контролират Лачинския коридор, ключова връзка между Армения и Карабах.

„Те са натоварени със събиране на информация за нарушения на примирието, както и поддържане на безопасността на транзитния трафик, което ще допринесе за скорошно възстановяване на спокойния живот на цивилните и завръщането на бежанците“, обясни заместник-началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Сергей Рудской.

Периодът на пребиваването на миротворците ще се удължава автоматично с по пет години, освен ако Баку или Ереван не поискат прекратяване на руското военно присъствие.

Снощи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха в телефон разговор по инициатива на турската страна подписаното споразумение.

Путин информирал турския си колега за договореностите с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян, зафиксирани в тристранното изявление от 9 ноември. Ердоган дал висока оценка на посредническите усилия на Русия, които създават добра основа за постигане на трайно и всеобхватно уреждане на нагорнокарабахския конфликт.

Протести срещу примирието в Армения

Протестиращи пред сградата на арменския парламент в Ереван. Снимка БТА

Докато Азербайджан смята споразумението за победа, в Армения има протести срещу примирието, което според демонстрантите ощетява интересите на страната.

Протестиращите поискаха оставката на премиера Никол Пашинян, който нарече решението да подпише примирието „изключително болезнено“ и каза, че го е взел след подробен анализ на ситуацията непосредствено след като азербайджанските сили завзеха ключовия град Шуши в Нагорни Карабах и напредваха към столицата на региона Степанакерт.

Полицията задържа няколко протестиращи на основание забраната за провеждане на митинги в Армения заради военното положение, обявено след началото на конфликта за Нагорни Карабах.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна