Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард предупреди за прекален оптимизъм относно ваксините и намекна за още мерки от ЕЦБ

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди в сряда за прекален оптимизъм относно незабавното икономическо въздействие на потенциални ваксини срещу Covid-19, като същевременно даде повече подробности за това, което централната банка вероятно ще предприеме на следващото заседание през декември.

"Въпреки че последните новини за Covid ваксина изглеждат обнадеждаващи, все още можем да се сблъскаме с повтарящи се цикли на ускорено разпространение на коронавируса и затягане на противоепидемичните мерки, докато не се постигне широко разпространен имунитет“, отбеляза г-ж Лагард на форум на ЕЦБ за централното банкиране, съобщават Ройтерс и бизнес телевизия CNBC.

"Така че икономическото възстановяване може да не е линейно, а по-скоро нестабилно под формата "спиране-рестарт" и зависвщо от темпото на внедряване на ваксината“, каза тя.

Кристин Лагард също така посочи, че ЕЦБ ще се съсредоточи върху повече спешни покупки на облигации и предоставяне на евтини заеми за банките, когато подготви новия си стимулиращ пакет през следващия месец, за да помогне на засегната от пандемията икономика на еврозоната.

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че инфлацията в еврозоната вероятно ще остане отрицателна по-дълго от очакваното, тъй като втора вълна на коронавирус наложи нови ограничения върху икономическата активност.

"Работата на ЕЦБ беше да поддържа разходите по заеми достатъчно ниски за домакинствата, фирмите и правителствата и да подкрепя банковия сектор за предотвратяване на кредитна криза", каза тя, като посочи Пандемичната програма за спешни покупка на активи (PEPP) и програмите за дългосрочно рефинансиране на банките (TLTRO) като инструменти, които централната банка счита за свой избор при допълнителните стимулиращи мерки.

"Въпреки че всички опции са на масата, програмите PEPP и TLTRO са доказали своята ефективност в настоящата среда и могат да бъдат динамично коригирани, за да реагират на начина, по който еволюира самата пандемия", смята г-жа Лагард. "Поради това те вероятно ще останат основните инструменти за коригиране на нашата парична политика", допълни тя.

Нейните коментари сякаш потвърждават това, което се очаква от повечето икономисти и анализатори за следващото заседание на ЕЦБ през декември.

С намек, че ЕЦБ може да разшири значително двете програми, Лагард подчерта "продължителността на политическата подкрепа“, за да се гарантира, че всички части на икономиката ще разчитат, че условията за финансиране ще останат "изключително благоприятни".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени