Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК прогнозира свиване на световната икономика с 4,3% през тази година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се световната икономика да се свие с 4,3% през 2020 г., след което да отбележи растеж от 4,4% през следващата година, прогнозира Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в представения в сряда редовен месечен доклад за петролните пазари.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се очаква да се свие с 3,6% през 2020 г., последвана от растеж с 3,4% догодина. ОПЕК прогнозира икономически спад от 7,2% в еврозоната през тази година и растеж от 3,7% през 2021г.

За Китай се очаква икономически растеж от 2% през тази и от 6,9% за 2021г. , а за Япония икономически спад от 5,7% през 2020г., последван от растеж с 2,8% през следващата година.

ОПЕК понижи от прогнозата си за търсенето на петрол през 2021 г. и вече очаква то да нарасне с 6,25 млн. барела на ден до общо 96,26 млн. барела, което обаче е с 300 хил. барела по-слабо от предишна оценка на петролния картел.

Според последния доклад глобалното търсене на суров петрол тази година ще спадне с 9,75 милиона барела на ден на фона на продължаващите мерки за локдаун по целия свят поради втората вълна на коронавирусна пандемия.

В същото време ОПЕК повиши слабо прогнозата си за растеж на доставките на петрол извън картела за 2020 г. с едва 6 хил. барела на ден поради прекъсванията на производството в Мексиканския залив заради поредицата урагани.

За 2021 г. картелът заяви, че производството трябва да нарасне с 950 хил. барела дневно поради очакваното по-голямо производство от Оман през следващата година.

Това е последният доклад на петролния картел преди срещата на консултативния съвет във формата "ОПЕК +" следващата седмица, последван от официалната среща, която ще се проведе на 30-ти ноември и 1-ви декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!