Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оповестиха първите стъпки за изграждането на Европейския здравен съюз

Стела Кириакиду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия оповести днес първите стъпки за изграждането на Европейския здравен съюз.

Според оповестената рамка за здравна сигурност, се очаква да бъде разработен план на ЕС за готовност при пандемия и действия в случай на здравни кризи. Ще бъдат формулирани препоръки за приемане на национални планове, които да са изготвени така, че да бъдат достатъчно прозрачни за докладване и одит.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и други агенции на Общността ще помагат при тяхното изработване. Комисията и агенциите ще проведат одит и стрес тестове на плановете.

От страните-членки ще се изисква да докладват по-активно за показателите на здравните системи като наличност на болнични легла, капацитет за специализирана терапия и интензивно лечение, брой медицински обучен персонал.

Също на равнище ЕС ще се създаде укрепена и интегрирана система за наблюдение, която ще използва изкуствен интелект и други авангардни технически възможности.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду подчерта:

„Ще създадем работна група на ЕС в рамките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, която ще може да бъде мобилизирана и разгърната бързо в страните-членки, а също така и в трети страни в случай на взрив на заразни болести. С днешните предложения ще сме подготвени по-добре“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна