Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оповестиха първите стъпки за изграждането на Европейския здравен съюз

Стела Кириакиду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия оповести днес първите стъпки за изграждането на Европейския здравен съюз.

Според оповестената рамка за здравна сигурност, се очаква да бъде разработен план на ЕС за готовност при пандемия и действия в случай на здравни кризи. Ще бъдат формулирани препоръки за приемане на национални планове, които да са изготвени така, че да бъдат достатъчно прозрачни за докладване и одит.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и други агенции на Общността ще помагат при тяхното изработване. Комисията и агенциите ще проведат одит и стрес тестове на плановете.

От страните-членки ще се изисква да докладват по-активно за показателите на здравните системи като наличност на болнични легла, капацитет за специализирана терапия и интензивно лечение, брой медицински обучен персонал.

Също на равнище ЕС ще се създаде укрепена и интегрирана система за наблюдение, която ще използва изкуствен интелект и други авангардни технически възможности.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду подчерта:

„Ще създадем работна група на ЕС в рамките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, която ще може да бъде мобилизирана и разгърната бързо в страните-членки, а също така и в трети страни в случай на взрив на заразни болести. С днешните предложения ще сме подготвени по-добре“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.