Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: ЕС ще плати по-малко за ваксината на Pfizer, отколкото САЩ

ЕС ще плати по-малко от 19,50 долар за всяка една доза

Европейският съюз е сключил сделка да плати първоначално по-малко за кандидата за ваксина на Pfizer, отколкото Съединените щати, заяви пред Ройтерс представител на ЕС, след като по-рано в сряда ЕК обяви, че е постигнал споразумение за закупуването на до 300 милиона дози.

Експерименталната ваксина, разработвана съвместно с немската компания BioNTech, е водеща в световната надпревара за производство на Covid ваксина, като междинни данни от мащабно клинично изпитване, публикувани в понеделник, показаха, че нейната ефективност е над 90% при защитата на хора от заразяването с коронавирус.

Съгласно постигната сделка, 27-те страни членки на ЕС могат да закупят 200 милиона дози от проекто ваксината и да имат възможност да закупят още 100 милиона.

ЕС ще плати по-малко от 19,50 долар за всяка една доза, заяви за Ройтерс висш европейски служител, участвал в преговорите с производителите на ваксини, добавяйки, че отчасти това се дължи на финансовата подкрепа, предоставена от ЕС, и в частност от Германия, за нейното разработване.

През септември немската компания BioNTech получи близо 450 млн. долара от германската държава за разработването на коронавирусната ваксина.

Европейското длъжностно лице е поискало от Ройтерс запазване на неговата анонимност, тъй като условията на споразумението са поверителни.

Съединените щати пък са се съгласили да платят по $19,50 за всяка една доза от ваксината, но при поръчка на 100 млн. дози, което е доста по-малък обем от поръчания от ЕС. САЩ обаче имат опция за закупуването на още 500 милиона дози при условия, които да бъдат договорени отделно, а цената, която ще трябва да платят, все още не е ясна.

BioNTech сигнализира по-рано тази седмица, че размерът на поръчката ще повлияе на цената на доза и заяви, че ще диференцира ценообразуването между страните или регионите.

Европейският представител посочи пред Ройтер, че ЕС е договорил цена, която е по-близка до 20 долара, отколкото до 10 долара, но отказа да назове точна сума.

Компаниите Pfizer и BioNTech отказаха да коментират ценообразуването. Говорител на Европейската комисия също отказа коментар пред агенция Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени