Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Саниране: 1,5 млрд. лв. за жилищни сгради, 450 млн. за улично осветление

Снимка: БНР Бургас

Близо 103 млн. лв. са предвидени за саниране на еднофамилни къщи по програмата за енергийна ефективност, заложена в проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост.

Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова пред представители на общините, областните администрации и министерствата бенефициенти по програмата.

Общо 3 милиарда лева са планираните инвестиции за повишаване на енергийната ефективност на обществени, частни и индустриални сгради и за изграждане на модерни системи за улично осветление.

Над 1,5 милиарда лева е ресурсът, предвиден за жилищни сгради, от които над 90% за многофамилни.

За пръв път и собствениците на къщи ще имат достъп до безвъзмездни средства за саниране в размер на общо 103 милиона лева.

С близо 420 милиона ще се финансират публичните здания, като 70% от предвидения ресурс ще е за публични административни сгради, а 15% от него  - за културна и спортна инфраструктура.

Над 280 милиона са средствата за промишлените предприятия. Повече от 450 милиона пък се предвиждат за енергийноефективно улично осветление, както и за интелигентни системи за неговото управление.

При многофамилните сгради се предвижда продължаване на изпълнението на сега действащата национална програма за саниране, като се очаква още 3000 блока на територията на страната да бъдат санирани по програмата.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.