Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Спад на молбите за помощи за безработица до ново пандемично дъно

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се понижи изненадващо силно до ново пандемично дъно. Като цяло обаче техният брой все още остава на доста високо ниво, което е пореден сигнал, че по-нататъшното възстановяване на трудовия пазар може да бъде ограничено от продължаващото разпространение на коронавирусната зараза в САЩ и от липсата на допълнителни държавни фискални стимули.

Молбите за помощи за безработица през седмицата до 7-и ноември се понижиха изненадващо силно с 48 хиляди до 7-месечно дъно от 709 хиляди, показват данни на Департамента по труда, докато осредните очаквания бяха за по-скромно понижение до 731 хиляди.

Броят на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава, и през последните месеци се понижи под бариерата от 1 милион, но продължават да се задържат трайно над техния пик от 665 000, достигнат по време на Голямата рецесия преди повече от десет години (през 2007-2009 г.).

Слабото търсене, особено в сектора на услугите, принуждава работодателите да освобождават служители, като уволненията могат да се ускорят, тъй като новите случаи на коронавирус продължават да нарастват силно в цялата страна.

Според данни на института "Джонс Хопкинс" броят на новозаразените с коронавирус в САЩ нарасна рекордно през последното денонощие със 144 133, с което от началото на пандемията броят на случаите на Covid-19 достигна 10 440 227. Починалите заради коронавирус през последното денонощие са 1 893, с което техният общ брой достигна 241 789.

Броят на хората, продължаващи да получават обезщетения след първата седмица на подадени искове (продължаващи обезщетения при безработица) се понижи до 6,786 милиона от 7,222 милиона седмица по-рано. Тези така наречени продължаващи претенции за обезщетения при безработица, които се отчитат с едноседмично изоставане, достигнаха рекордните 24,912 милиона в началото на месец май.

По принцип този ежеседмичен доклад представя най-навременни данни за здравето на американската икономика и за състоянието на пазара на труда.

Спадът на предоставените от отделните щати обезщетения за безработица отбелязва поредно най-ниски ниво след първоначалния пандемичен шок през пролетта, но този спад е частично компенсиран от нарастващия брой хора, които са преминали във федерална програма, която предлага разширена компенсация.

Според последни данни продължаващите искове за обезщетения при безработица на федерално ново нараснаха през седмицата до 24-ти октомври със 159 776 до общо 4,14 милиона през седмицата, приключила на 24 октомври. Така броят на хората, които получават тези федерални помощи, се утрои от август насам.

Днешните по-добри от очакваното данни идват, след като през миналия петък бяха оповестени официалните данни за пазара на труда и безработицата в САЩ през месец октомври. Според тях новооткритите неселскостопански работни места през октомври се увеличиха с 638 хиляди, което е най-слабото им повишение от месец май, когато започна и възстановяването на трудовия пазар.

Така в рамките на периода май - октомври бях възстановени едва 12,1 млн. работни места от загубените 22,2 милиона през месеците март и април, като за същия период правителството в САЩ предостави редица програми за облекчаване на последиците от коронавирусната криза за повече от 3 трлн. долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна