Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайфун взе десетки жертви във Филипините, Виетнам се готви за стихията

Бурята отне живота на поне 63 филипинци.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виетнам се готви за връхлитането на тайфуна Вамко утре рано сутринта, след като жертвите на стихията във Филипините се увеличиха до 53, предаде Ройтерс.

„Това е много силен тайфун“, заяви виетнамският премиер Нгуен Суан Фук, който предупреди провинциите, през които се очаква да премине Вамко, да се подготвят за него.

Планът е днес да бъдат евакуирани 468 000 души.

Вамко е най-смъртоносният тайфун, който е преминал през Филипините тази година.

Филипинската брегова охрана и агенции за борба с природни бедствия междувременно се борят да спасят хиляди жители на северната провинция Кагаян, наводнена след преминаването на тайфуна Вамко.

Десетки населени места в Кагаян са все още под вода. Засегнатите са хиляди и много от тях са избягали на покривите, за да намерят убежище от наводненията, достигащи височината на двуетажна сграда.

Бреговата охрана изпрати спасителни екипи, превозни средства и надуваеми лодки. Очаква се да бъде изпратена и помощ от съседни провинции.

В Долината Кагаян живеят 1,2 милиона души. Близо 14 хиляди се намират в центрове за евакуация, а общият брой на засегнатите от природното бедствие е 343 000, съобщи агенцията за борба с природните бедствия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени