Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с над 2% на фона на силни азиатски икономически данни

Петролните фючърси поскъпват с над 2% в началото на европейската търговия в понеделник след силни икономически данни от Япония и Китай.

Подкрепа за възходящото ценово движение оказват и инвеститорските надежди, че петролните производители от формата "ОПЕК +" ще запазят текущите ограничения за добивите и в началото на следващата година, компенсират по този начин опасенията относно по-слабото потребление на петрол заради разрастващата се коронавирусна пандемия по света.

Японската икономика отскочи по-силно от очакваното през третото тримесечие на годината, излизайки от техническата рецесия, в която беше попаднала още преди началото на пандемията, като в същото време бяха представени силни данни за индустриалното производство в Китай и Япония.

Всички това води до засилване на инвестиционния риск апетит не само на пазарите на акции, но и на стоковите борси, като фючърсите на петрола Брент с доставка през януари нарастват към 11.00 часа българско време с 2,03% към $43,65 за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през декември поскъпват с 2,4% над $41,00 за барел.

По време на търговията в петък петролните фючърси се понижиха с около 2% след изненадващо нарастване на американките складови запази на суров петрол с 4,3 млн. барела през последната седмица и продължаващото силно увеличаване на заразените с Covi-19 по света. Въпреки този петъчен ценови спад и двата типа петролни фючърси отбелязаха силни седмични повишения с над 8 на сто с оглед на надеждите за коронавирусна ваксина и очакванията, че ОПЕК и техните съюзници начело с Русия в общия формат "ОПЕК +" ще запазят текущите производствените ограничения и през следващата година.

Понастоящем "ОПЕК +" ограничава съвместното петролно производство със 7,7 млн. барела на ден, като през октомври тяхното изпълнение на договореността достигна 101%, като се планира този съкращение да бъде разхлабено с 2 млн. барела дневно от началото на 2021 г. С оглед обаче на втората много силна вълна на коронавирусна пандемия се очаква те да не променят обема на действащото към момента споразумение поне за първото тримесечие на следващата година.

"ОПЕК +" ще проведе заседание на ниво междуведомствена комисия този вторник (17-и ноември), като самата комисия ще направи препоръки относно производствените квоти в бъдеще към всичките петролни и енергийни министри, които трябва да се срещнат на 30-и ноември и 1-ви декември.

Бързото възстановяване на добива на петрол от страна на Либия, която е член на ОПЕК, до над 1,2 милиона барела на ден, обаче представлява предизвикателство за договорените от "ОПЕК +" съкращения, като в същото време забавянето на трафика в Европа и САЩ може да ограничи надеждите за възстановяване на търсенето на гориво през предстоящата зима в Северното полукълбо.

"Европейският трафик по магистралите намалява с почти 50% през последните седмици в някои страни като Франция, тъй като противоепидемичните мерки се увеличават", посочиха за Ройтерс казаха анализатори от банката ANZ.

Движението на хора по магистралите в Съединените щати също се забавя въз основа на данни за пробега на превозните средства, въпреки нежеланието на властите да приемат нови карантинни ограничения, добавиха те.

Докато търсенето на ценното гориво продължава да се забавя, последните данни на компанията Baker Hughes показват, че броят на функциониращите платформи и сондажи за петрол и природен газ в САЩ се е увеличил миналата седмица до най-високо ниво месец май, тъй като се възстановява производството с оглед на поскъпването на суровия петрол през последните седмици.

Анализаторите от ANZ очакват петролният излишък да се увеличи до между 1,5 милиона и 3 милиона барела на ден през първата половина на следващата година, като според тях евентуалната коронавирусна ваксина ще увеличи търсенето на петрол едва през втората половина на 2021г.

Графика на петрол Брент/долараНовините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия