Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремният сноубордист Владимир Павлов издаде първата си книга

От вчера на пазара е книгата на екстремния сноубордист Владимир Павлов "Моите сноуборд върхове". През 2017 г. той стана първият българин, спуснал се от над 7000 метра, а през 2019-а изкачи връх Манаслу в Хималаите и стана първият българин, осъществил спускане със сноуборд от осемхилядник. 

Владо започва да пише книгата непосредствено след завръщането си от експедицията до Манаслу - събира записки, писани с молив по палатките, свои разкази от предишни снежни преживявания и... поезия. Защото смята, че има какво да разкаже след повече от 25 години опит в екстремния сноуборд и спускания в Алпите, Кавказ, Ал­борз, Памир и Хималаите. 

На Манаслу

„Моите сноуборд върхове“ е едновременно автобиография, разказ за пътя на една мечта и дневник на пътешествията до някои от най-опасните и най-красиви върхове в България и по света. 

Книгата разказва за снежни приключения и постижения, сред които спускане от Монблан (4810 м), зимно изкачване и спускане от най-високия връх на Близкия изток - Дамаванд (5671 м) в Иран, изкачване и самостоятелно спускане по северната стена на седемхилядника Ленин (7134 м) в Памир, Киргизстан, изкачване и самостоятелно спускане със сноуборд от Манаслу (8163 м). Соловото спускане от Манаслу за­почва от върха, отваря нов маршрут и завършва над Базовия лагер на около 5000 м. 

Владимир Павлов

Представянето на "Моите сноуборд върхове" ще бъде онлайн, в четвъртък, 19 ноември, от 19:00 във Фейсбук страницата на Издателство "Вакон". 

Интервю с Владимир Павлов за книгата можете да чуете в звуковия файл

---

Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна