Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маските в клас да са задължителни от 5 до 12 клас, искат синдикати и директори

Снимка: БТА

Носенето на предпазни маски в клас да бъде задължително за учениците от 5 до 12 клас и силно препоръчително за учениците от 1 до 4 клас.

Около това са се обединили синдикати, училищни директори и експерти от Министерството на образованието и науката  по време на работна среща в МОН днес.

За да бъде взето на национално ниво решението за носене на маски в клас, задължително за учениците от прогимназиалния и гимназиалния етап и силно препоръчително за тези от началния етап, е необходимо министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да разпише съответната заповед, което ще се случи най-вероятно утре. Това обясни Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на Народната просвета в България и директор на 119 училище в София.

Участниците в работната среща в просветното министерство са се обединили и около идеята за предоставяне на 10 дни допълнителен платен отпуск за педагогическите специалисти и служителите в образователните институции, прекарали Covid-19.

Участниците в работната среща в МОН са постигнали и съгласие за продължаването на учебните занятия в училищата, след период на дистанционно обучение, да става първо с локални решения на общинските и областни щабовете, след това с решения на РЗИ, и чак тогава с решения на самите учебни заведения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени