Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет убити при израелски удар в Сирия

Снимка: БТА, архив

Най-малко десет военнослужещи загинаха при израелски ракетни удари по околностите на Дамаск в ранните часоведнес, съобщи агенция САНА, предаде БТА. Сред жертвите има трима сирийски офицери от сирийските сили за противовъздушна отбрана, като и чужди паравоенни, допълва Франс прес.

За петима от чуждите паравоенни се предполага, че са иранци, вероятно от силите „Ал Кудс“, съобщава Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Имало също и двама бойци от проирански милиции.

Силите „Ал Кудс“ са елитно подразделение на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, натоварени с извършването на операции в чужбина.

Израелските удари са били насочени срещу две позиции на сирийските сили за противовъздушна отбрана, близо до летището на Дамаск и югозападно от столицата.

Ударите са били насочени и срещу позиции и оръжейни складове на иранските и проиранските сили близо до Дамаск, по-специално в Сайеда Зейнаб и Кесуа.

Израелската армия съобщи, че мишена на нейните удари били „иранския генерален щаб“ в Сирия, „таен обект“, в който били приемани „делегации от високопоставени ирански представители“, седма дивизия на сирийската армия и батареи на ПВО.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!