Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундестагът одобри изменения на закона за Covid мерките на фона на масови улични протести

4
Протест в Берлин срещу закона за противоепидемичните мерки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският парламент одобри в сряда няколко изменения на закона, обхващащ противоепидемичните мерки в страната, на фона на оживени протести пред сградата на Бундестага.

Тези изменения, за които гласуваха 415 германски законодатели, предоставят на правителството правна подкрепа за обявяване на правила за социално дистанциране, за носенето на предпазни маски и за затваряне на бизнеси по време на пандемията.

Междувременно полицията използва водни оръдия, за да разпръсне голям протест в централната част на Берлин близо до германския парламент, където, според местните медии, мнозина от протестиращите са или без маски.

Няколко хиляди демонстранти призоваваха депутатите да гласуват срещу измененията, аргументирайки се с това, че те нарушават правата на хората и гражданските свободи.

Министерството на вътрешните работи беше забранило да се провеждат митинги пред сградата на парламента на Райхстага и в околния правителствен квартал, но няколко хиляди души се събраха по краищата на оградената зона, съобщава ДПА.


Полицията нареди около обяд протестът пред Бранденбургската врата, недалеч от парламента, да се разпръсне, защото участниците не спазваха необходимото разстояние и не носеха маски. След това полицията разположи водни оръдия, тъй като заповедта беше игнорирана.

Часове по-късно полицията все още пръскаше вода по тълпата, която се отдалечаваше бавно към близкия Потсдамски площад. Много хора бяха измокрени, а някои от тях бяха с зачервени и възпалени очи от лютив спрей, използван от полицията.

Полицаите са отговорили по този начин, след като самите те са били нападнати с лютив спрей от демонстранти, пише полицията на германската столица в Туитър. Протестиращите също така с замервали органите на реда с бутилки, камъни и пиратки.

Броят на хората, задържани във връзка с протестите, е достигнал трицифрено число, като се вземат предвид и кратките задържания, каза говорител на полицията. Не се очаква отмяна на полицейската операция до четвъртък, след като до 2200 полицаи бяха разположени в сряда в германската столица, за да защитят правителствения район и за да наложат правилата за социално дистанциране и носене на предпазни маски.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени