Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Каприев: Честваме 24 май като панихида

"Когато стимулираш невежеството, бруталността и простащината като основен двигател за публичен успех, кой ще изисква качество?"

| Интервю
проф. Георги Каприев
Снимка: БТА

"Не знам точно какво празнуваме днес. Боя се, че все повече честваме само азбуката и то по един потискащо некрофилски начин. Начинът, по който празникът се чества, самият тон е наистина като за покойник."

Тази тъжна равносметка направи в интервю за БНР проф. Георги Каприев от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Той оприличи честванията на 24 май на панихида.

Възраждането ни се гради изцяло от дейци на просветата и културата. Провалът настъпва с Учредителното събрание, когато популистите решават да бият консерваторите, обругавайки учените. Обругавайки учените, това става добре звучащо общо мнение за българите, които не понасят никакви йерархии – образователни и културни, поясни той. По думите му "тази възхвала на простия народ преминава оттогава досега", а "заигравката с народната мъдрост продължава" - в днешно време "да си умен е порок, а ако случайно си умен и красив, си направо народен враг".

Съвременните ни политици са еднакви в отношението си към високата култура, смята проф. Каприев. Според него отношението не само на политиците, но и на цялото общество "е такова".

"Ние като нация сме функционално неграмотни. Познават буквите, затова си честват азбуката. Познават буквите, но там се правят думи и изречения, които са им неясни", изказа своите наблюдения преподавателят. Той отчита "стимулирано невежество, което е критерий за публичен успех".

"Качество се гони и постига, когато бъде потърсено и изискано. Когато стимулираш невежеството, бруталността и простащината като основен двигател за публичен успех, кой ще го изиска? Нещата никак не са добри", заяви Георги Каприев.

Има два начина да обичаш народа си – да му обясняваш колко е вечно велик, другият – да му покажеш какъв потенциал би могъл да реализира, коментира проф. Георги Каприев в предаването "Хоризонт за вас".

В модерната си история България никога не е имала толкова високи култура и наука като сега, но тези хора живеят на своите острови, изрази мнение той.

Изкуственият интелект не може да замени човешкото творчество, човешкото въображение, чувството за хумор. Това е инструмент. Новост е, че техническо средство заменя не физически, а интелектуален труд, посочи Каприев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна