Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата се самосезира по случая с починалите пациенти в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

| обновено на 19.11.20 в 18:44
УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Двама мъже починаха пред вратата на Covid звено в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив след дълго чакане.

Видео, заснето от роднина на един от мъжете, показа как двамата чакат, за да получат медицинска помощ - единият седи на земята с кислороден апарат, а другият е на стълбите.

Видеото предизвика напрежение и вълна от бурни реакции в социалните мрежи, заради което тази сутрин беше даден извънреден брифинг от ръководството на лечебното заведение.

Като нещастното стечение на обстоятелствата и липсата на кадри от ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" обясниха случая с двамата починали пациенти, на които се наложило да изчакат навън, докато бъдат настанени в новото Covid звено на здравното заведение.

Районна прокуратура - Пловдив се самосезира и разпореди проверка по случая. Образувана е преписка, като проверката по нея е възложена на отдел „Икономическа полиция“ при МВР - Пловдив. Срокът за приключване на проверката е 15 дни.

Вътрешната проверка продължава и цели да установи отговорните за забавянето на приема на болните, обясни управителят на Университетската болница „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов. Той уточни, че новото Covid звено в сградата на клиниката по токсикология и отделението по професионални заболявания е било разкрито преди 3-4 дни, за да се облекчи работата на препълнената инфекциозна клиника. Направен е график на екипите, но има недостиг на медици. В движение се налага да се решават логистични въпроси.

Двамата пациенти се е наложило да изчакат, каза професор Джамбазов, защото преди това са прехвърляли други четирима болни и допълни:

„Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Първо: единият пациент е бил с тежка бъбречна недостатъчност. Той е бил на хемодиализа, доколкото разбирам доста време не е провеждал хемодиализа и той пристига при нас вече в състояние, което спешно налага да се проведе хемодиализата. На практика той загива точно по време на стартирането на хемодиализата, когато прави внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на другия ден сутринта. Той е бил по-възрастният от двамата и също е бил с тежка Covid инфекция. И двамата пациенти са с 10-15 литра кислород, за да може да се поддържа сатурация някъде около 70-80 някъде, така че и двамата пациенти са били значително увредени. За съжаление това са пациентите, които в момента приемаме“. 

Всъщност персоналът на клиниката и на отделението е трябвало да се организира, за да ги качи на третия етаж на ръце, защото, както стана ясно, асансьор в тази сграда няма.

Но за конкретните лица - лекари, санитари, медицински сестри, които са участвали в прехвърлянето на тези болни, тепърва ще се изясни ясно кои са и как са действали. Събират се писмените им обяснения. Болницата ще докладва и на прокуратурата, казаха на брифинга от ръководството.

Наско Господинов, син на единия от починалите пациенти, очаква виновните да понесат отговорността си:

"Баща ми го оставиха пред болницата. Ти са там, за да лекуваш".

Междувременно проф. Мариана Стойчева от Инфекциозната клиника на Университетската болница, която беше заедно с колегите си при представянето на позицията на болницата, подчерта, че всички работещи на първа линия са абсолютно изчерпани и призова хората към разбиране:

"Не очаквайте да вършим чудеса. Също сме уязвими и има някакъв предел. В никакъв случай тази агресия не трябва да се излива върху нас".

Случаят в Пловдив е следствие на нереформираната система, но сега не е време за реформа. Така здравният министър Костадин Ангелов коментира случая с двамата починали пациенти в Пловдив на днешния редовен брифинг на щаба за коронавируса в София:

„В разговорите, които проведох с директора на лечебното заведение, назначена е вътрешна проверка. Аз поисках да бъде извършена проверка от прокуратурата, за да разберем кой крив и кой прав. Докато не приключи проверката, няма да взема никакво отношение“, каза Костадин Ангелов.

Здравният министър Костадин Ангелов провежда среща с областния управител и председател на Областния кризисен щаб на Пловдив Дани Каназирева и с представители на здравни заведения, на която се дискутира организацията на работа в болниците.  

За повече детайли чуйте звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени