Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на строителството в ЕС през септември, но при растеж в България

Снимка: БГНЕС

Продукцията в строителния сектор на ЕС отбеляза рязък спад през септември за пръв път от пет месеца насам, показват данни на Евростат. В рамките на България обаче строителството през септември отбеляза растеж, който се оказа третият най-добър в рамките на съюза.

Строителството в ЕС се сви през септември с 2,5%, заличавайки голяма част от отскока с 3,5% през август, докато в рамките на еврозоната се понижи с 2,9% след ръст с 3,9% месец по-рано. Това представлява първо свиване на строителството в ЕС и еврозоната от април насам, когато строгите ограничителни мерки заради първата вълна на коронавирусна пандемия причиниха двуцифрени спадове.

Продукцията от гражданското и инженерно строителство в ЕС се понижи през септември с 0,8%, а в еврозоната с 0,4%, докато сградното строителство спадна съответно с 2,7% и с 3,2 на сто.

Най-солидно понижение през август отбеляза строителството във Франция, спадайки с цели 8,4%, следвана от Италия (спад с 8,1%) и Словакия (с 3,0%). В същото време най-силно повишение беше отчето в Словения (с 2,6%), в Румъния (с 1,7%) и в България и Германия (повишения с по 1,5%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната се понижи през септември съответно с 2,7% и с 2,5%.

Най-силен спад на годишна база в строителството беше отчетен в Словакия (спад с цели 22,8%), Унгария (с 14,7%) и Полша (с 11,8%),  докато най-добро повишение беше отчетно в Румъния (растеж със 17,3%), Словения (със 7,9%) и Италия (с 5,1%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България нарасна през септември с 1,5% спрямо август, когато се сви с 0,3%. Това представлява първо нарастване от три месеца насам  и третия най-добър растеж в рамките на Европейския съюз.

На годишна база продукцията в българското строителство се понижи през септември с 1,7% след спад с 4,8% през август, запазвайки негативната тенденция от началото на годината и след резките спадове през март , април и май съответно с 13,8%, с 15,5% и с 14,0%, когато бяха в сила най-рестриктивните мерки за борба с Covid-19.

В рамките на третото тримесечие строителството в нашата страна нарасна с 4,8% след спад с 5,5% през второто тримесечие и се сви с 3,6% спрямо година по-рано след спад с 10,4% през периода април - юни.

В същото време продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната отскочи рязко през третото тримесечие съответно с 9,9% и с 12,5% след спадове с 10,1% и с 11,6% през второто тримесечие. Спрямо година по-рано строителството в ЕС и еврозоната се сви през периода юли - септември съответно с 3,1% и с 2,9% след солидни сривове с 13,52% и с 15,4% през второто тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна