Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ДФЗ: Стартира приемът на заявления за компенсиране на щетите от сушата

Държавен фонд земеделие
Снимка: Ани Петрова

От днес, 19 ноември 2020 г., стартира приемът на заявления по програмата за минимална помощ (de minimis) за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. за стопаните от областите Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра, Шумен, Ямбол, съобщават на сайта на Държавен фонд "Земеделие".

Приемът ще продължи до 4 декември, а срокът за изплащане на средствата е 21 декември.

Финансовият ресурс на помощта е в размер на 13,4 млн. лева, напомнят от агенцията.

На подпомагане подлежат земеделци от изброените области, чиято реколта е със спад от над 30 %, отглеждащи пшеница, царевица за зърно, фуражни култури (люцерна, овес, царевица за силаж). Стопаните трябва да са с установени площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за 2020 г. при единична ставка в размер на 20 лв./ха за всички култури.

Фондът посочва, е общият размер на помощта по схемата de minimis, която един земеделски стопанин може да получи, е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от