Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В онкоболницата във Варна е открито Covid отделение

В Онкологичната болница във Варна вече е открито Covid отделение с 30 легла. 

Пациенти с ракови заболявания обаче се притесняват, че могат лесно да се заразят с коронавирус заради слабия им имунитет. 

Управителят на болницата проф. д-р Георги Кобаков уверява, че са взети необходимите предпазни мерки. 
 
Бисер Атанасов е на 65 години от Варна и два пъти месечно посещава онкоболницата за химиотерапия. Той се притеснява, че входът на здравното заведение е един, а там вече е открито Covid отделение: 

"В един вход влизаме, може ли да не се притеснява човек. Асансьорите са два един до друг. Единият щял да бъде затворен на втория етаж, където е химиотерапията, но на първия етаж се качваме от едно и също място".

Проф.д-р Георги Кубаков - управител на онкоболницата, каза че е направено всичко, за да не се смесват потоците на онкоболните и на Covid пациентите, но не отрича риска. Вече има и заразен с Covid лекар:

„Макар че, на един етаж ще бъдат пациентите с Covid инфекция, на другия ще бъдат на химиотерапия. Асансьорът ще бъде един за Covid пациентите, другият ще бъде за пациентите на химиотерапия. Потоците ще бъдат отделени с параван. Персоналът малко трудничко е в момента, защото трябва да осигурим поне 4 екипа за Covid отделението. Между другото един от колегите вече е с положителен тест, които започнаха да работят в Covid отделението“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна