Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Турската централна банка повиши драстично основната си лихва до 15%

Турската лира поскъпна с над 2% до двумесечен връх спрямо долара

В опит да подкрепи поевтиняващата турска лира, централната банка на страната вдигна драстично ключовата си лихва под управлението на новия банков шеф.

На първото заседание на Начи Агбал като управител на Централната банка на Турция, Комитетът по паричната политика повиши рязко ключовият едноседмичен репо лихвен процент с цели 475 базисни пункта до 15% от 10,25%.

Цялото финансиране от страна на централната банка ще бъде осигурено чрез едноседмичен репо процент, посочи банката.

В началото на ноември президентът Реджеп Ердоган замени управителя на централната банка Мурат Уйсал с бившия финансов министър Начи Агбал, след като турската лира се срина до рекордно ниско дъно през настоящата година.

Днешното драстично вдигане на лихвите е най-агресивното от повече от две години. Това страна фкат, след като през септември централната банката повиши лихвата до 10,25% от 8,25%, което беше беше първото увеличение от две години.

Банката заяви, че изоставащите ефекти от обезценяването на турската лира, нарастващите международни цени на храните и влошаването на инфлационните очаквания влияят неблагоприятно върху перспективите за инфлация.

Тя допълни, че новите частични рестриктивни мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19 са засили несигурността относно краткосрочните перспективи за икономическата активност.

Освен това засилването на вътрешното търсене, поради забавените ефекти на силния кредитен импулс по време на пандемията, се отразява неблагоприятно на салдото по текущата сметка чрез канала за внос, добави банката.

След агресивното вдигане на лихвите турската лира поскъпна с над 2% спрямо щатски долара, достигайки двумесечен връх от 7,495 лири за един долар. Последва обаче париране на голяма част от това първоначално поскъпване, като в късния следобед турската лира вече поскъпва с около 1%.

Турската лира беше една от най-слабо представящите се валути на развиващите се пазари, обезценявайки се с около 21% спрямо долара през тази година.

Турските държавни облигации, деноминирани в долар, също поскъпват към 8-месечни върхове, като и фондовата борса в Истанбул реагира позитивно на днешното агресивни вдигане на лихвите в резултат на рязко поскъпване с над 2% на акциите от банковия сектор.

Графика долар/турска лираНовините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от