Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийски командоси убивали цивилни в Афганистан

Командващият австралийската армия ген. Ангъс Кемпбъл се извини на народа на Афганистан за престъпленията.
Снимка: БТА

Австралийски военни са обвинени във военни престъпления в Афганистан, предава ДПА.

25 души от специалните части са участвали в убийството на 39 затворници и цивилни, заяви шефът на австралийската армия Ангъс Кемпбъл в Канбера по време на оповестяването на доклад за поведението на австралийските военни в Афганистан.

Ген. Кемпбъл поднесе извинения на народа на Афганистан за престъпления. Той участва днес в пресконференция по повод разпространяването на правителствен доклад за нарушения на служещи от австралийския военен контингент, разположен в Афганистан.

„От името на силите за отбрана на Австралия искрено и безусловно поднасям извинения на народа на Афганистан за всякакви неправомерни действия на австралийски войници. Поведението, за което свидетелстват данните (от доклада), неуважително подкопават доверието, гласувано ни от афганистанския народ, който се обърна към нас за помощ.

Това съсипа живота на афганистански семейства, причини неизмерима болка и страдания и постави под заплаха нашата мисия и безопасността на нашите партньори“, каза Кемпбъл на пресконференцията , излъчвана по телевизия Ес Би Ес.

Командващият подчерта, че след оповестяването на доклада, във войската ще има значителни оперативни и организационни промени. Войнските части и подразделения, споменати в доклада, ще бъдат реформирани или разформировани, а по отношение на войниците ще се действа конкретно според случая.

Награди и звания, получени от войници и офицери, служили в Афганистан от 2007 до 2015 г., ще бъдат отнети.

В доклада, изготвен от съдия от щата Нови Южен Уелс, се посочва, че в нито едно от 39-те правонарушения не е било извършено по време на бойни действия, а жертвите не са били войници.

През 2016 г. Австралия започна разследване на поведението на служещите в специалните части между 2005 и 2016 г. заради твърдения на местни медии за убийства на невъоръжени мъже и деца.

Генерал Кемпбъл каза, че според изводите, 25 военни от австралийските специални части са убили затворници, земеделци или други цивилни.

Генералът посочи, че главният инспектор е установил наличието на достоверна информация, потвърждаваща 23 инцидента. Те са свързани с неправомерни убийства на 39 души от 25 австралийски военни от специалните части, предимно от специалния авиационен полк.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна