Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еколози: Не се мери наднорменото замърсяване с азотен диоксид в София

Транспортът е основният причинител на замърсяването с азотен диоксид.
Снимка: БГНЕС, архив

Въздухът в столицата е замърсен с азотен диоксид над допустимите средногодишни норми - за проблема става ясно от нов доклад на екологичното сдружение „За Земята“. Активистите настояват за предприемането на конкретни мерки, ограничаващи концентрацията на вредните газове, които са причинител на астма, белодробни и сърдечни проблеми.

Транспортът е основният причинител на замърсяването с азотен диоксид в градовете, коментира експертът от „За Земята“ Ивайло Хлебаров. И откроява засегнатите места:

„В непосредствена близост до уличното платно – това са самите улици, тротоарите и сградите, където всъщност има струпване на немалко хора“.

Концентрациите на азотен диоксид в столицата остават незабелязани, „защото официалните станции, които измерват трафик, са само две в София и те не са добре разположени“, каза Хлебаров.

„А останалите измерват фонови концентрации – т.е. официално проблем няма“, обясни той.

Хлебаров допълни, че проблемът дори не е отразен в новата програма за качество на въздуха, разработван от Столичната община.

„Превишенията не са големи – в рамките на 5-10 микрограма, но липсата по принцип на официални данни, които да казват, че има превишение, е по-големият проблем“, каза той.

„Всякакви мерки, които са с цел намаляване на задръстванията и на емисиите от автомобилния транспорт, ще бъдат в посока по-добро здраве“, призова екологът.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.