Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка запази лихвите непроменени

Народна банка на Китай

В петък Китайската централна банка (PBoC) запази очаквано основните си лихвени проценти по заемите непроменени за седми пореден месец.

Едногодишният лихвен процент по заемите се запазва на 3,85%, а петгодишният лихвен процент на 4,65%.

Едногодишните и петгодишните водещи лихвени проценти бяха намалени за последно през април, като тогава едногодишният лихвен процент беше понижен с 20 базисни пункта, а петгодишният с 10 базисни пункта.

Основният лихвен процент по заемите се фиксира ежемесечно въз основа на подаваната информация от 18 банки, въпреки че Пекин има влияние върху определянето на лихвения процент. Тази нова лихва замени традиционния референтен лихвен процент по заемите през август 2019 г.

Като се има предвид, че икономиката на Китай се върна на пътя на растежа и фискалната политика ще остане подкрепяща поне до началото на следващата година, PBoC измества фокуса си от подпомагане на икономическия растеж обратно към справяне с финансовите рискове и т.нар. "морален риск", коментираха икономисти от Capital Economics.

"Моралният риск" е термин, който се означава, че в една финансова система съществуват стимули за едно или няколко лица или финансови институции, които ги подтикват да предприемат вредни или неустойчиви рискови решения.

Икономистите също така очакват лихвените ставки на Народната банка на Китай да се повишат с 30 базисни точки през 2021 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени