Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рорик, Елица и Яна или „Дакел. Семейната история на едно куче“

Елица Парушева е на 15. Учи и живее в София от една година. Със себе си в столицата носи любовта към морето и брега на Варна, любопитството за всичко, което се създава в по-големия град, също и... кучето си. Представя си как помага на дакела да намери достойно място сред кучетата инфлуенсъри. „От Рорик би станал страхотен инфлуенсър“, казва Елица. А той вече е в историята на книга, в която животът с куче е разказан в 16 авторски илюстрации от Ели и 15 истории, написани специално за всяка рисунка от Яна – нейната майка.

„Решението да създадем „Дакел. Семейната история на едно куче“ някак естествено последва ентусиазма  на мама. Тя е човекът с идеите у дома. Една вечер, много късно, аз нарисувах руса жена с дакел, показах я и тя просто видя продължението. Мислехме да бъдат картички с позитивни послания. После, когато мина достатъчно време, мама седна, взе всички рисунки пред себе си и след един следобед аз бях от първите ѝ читатели. Всичко, което тя направи, ме засмя. Думите ѝ във всички разкази, това, че нарича дакела ни „лепка“, това, че си спомня мънички моменти от семейния живот, за да ги превърне в сърцето на една книга. Много е хубаво да имам подкрепата ѝ. А татко е редакторът. Това е негова професия. В тази книга се събираме четиримата с най-изявените си таланти. Аз рисувам. Майка ми, която професионално създава истории за бизнеси, написа разказите в книгата. Татко редактира мама, което извън професионалната им връзка, в живота, почти не се е случвало. Рорик е центърът и на книга, и в живота ни. Той не упражни никакъв труд. Докато ние създавахме „Дакел“ и го правехме известен, той не промени нито един свой навик, само от скука си поспиваше повечко“.

Елица учи в езикова гимназия, но е убедена, че в бъдеще изкуството ще я води в професионалния ѝ път. Първата ѝ книга с илюстрации излезе от печат на 20 ноември. Историята на историята Елица и Яна разказват в страницата на „Дакел. Семейната история на едно куче“ във Фейсбук.














Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна