Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Озонираща камера срещу Covid-19 е дарена на училище в Банско

Снимка: Кети Тренчева

Първата в страната озонираща камера в училищна среда беше дарена от родители на средното училище в Банско, където се обучават близо 500 деца. Според училищното ръководство и дарителите тя е безвредна и ще намали до под един процент  риска от зараза с коронавирус.

Озониращата камера е американско производство, а закупуването и е било предшествано от няколкомесечно проучване и одобрение на сертификатите от РЗИ. Основният въпрос пред родителите от обществения съвет и ръководството на училището е бил безвредността на подаваното количество озон в нея:

„Когато се подава в количества, които са абсолютно безвредни, той може да елиминира до 99,9% от вируса в рамките на секунди“.

Престоят в камерата е 5 секунди, като работата и е напълно автоматизирана. Преминаването през нея ще се следи от дежурен учител, медицинско лице и портиера. 

На всички родители ще бъде предоставена подробна информация за новата придобивка, каза директорът Ели Барякова:

„Не е задължително влизането през камерата, на първо време, докато те се убедят, че устройството е безопасно и е само в полза на здравето“.

Към момента заболеваемостта на ученици и учители е под 10 процента. След две седмици ще бъде направен и първият анализ на ефекта от озониращата камера, каза  Кристина Обецанова, един от дарителите и член на родителския съвет:

„Аз съм сигурна в ефекта, който озонът ще има. Много по-безвредно е това за 5 секунди, отколкото децата да са по 8-10 часа в училище с маски“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от