Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на британската бизнес активност след затваряне на редица услуги заради новия локдаун

Икономическата активност в Обединеното кралство се сви през ноември до 6-месечно дъно, подобно на тази на еврозоната, тъй като новите строги противоепидемични мерки и локдауни удариха сериозно индустрията на услугите, показват данни от последното проучване на агенция IHS Markit.

Както и при проучването за еврозоната обаче, позитивните нови за ефективността на разработваните ваксини срещу Covid-19 водят до рязко повишаване на бизнес очаквания за 2021 година.

Индексът PMI на общата бизнес активност във Великобритания се понижи рязко през ноември до 47,4 пункта от 52,1 пункта през октомври, излизайки на негативна територия (под важното ниво от 50,0 пункта) за пръв път от юни и достигайки най-ниско ниво от месец май насам.

Графики на общия PMI индекс и на БВП

Индексът PMI в сферата на услугите се срина до 45,8 пункта от 51,4 пункта месец по-рано, но промишленият PMI индекс нарасна изненадващо през ноември до 55,2 пункта от 53,7 пункта през октомври. Трябва обаче да се има предвид, че повишаването на промишлената активност се дължи най-вече на увеличаване на складовите запаси и скок на промишления износ преди края на предходния Брекзит период на 31-ви декември.

"Данните от проучването през ноември показват за наличието на "двойна рецесия", като карантинните мерки отново водят до срив на бизнес активността в големи части на икономиката. Както се очакваше, най-силно засегнати са хотелиерството, ресторантьорството и други сектори на услугите, като всички те отчитат най-стръмните спадове". коментира Крис Уилямсън от агенция Markit.

Според него "известен комфорт идват от данните, които предполагат, че въздействието на новия локдаун не е толкова силно, колкото през пролетта, като в същото време производството получи значителен тласък от трупането на бизнес запаси и от скок на износа преди окончателното излизане на Великобритания от ЕС в края на годината".

"Следователно икономическото здраве през новата година остава силно несигурно, но е много обнадеждаващо да видим, че показателят на бизнес оптимизма в проучването се повишава през ноември. Подобрените перспективи за предстоящата година са благодарение главно на новините за успешни опити с коронавирусни ваксини, което сякаш осигурява светлина в края на тунела за много бизнеси", отбеляза Уилямсън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени