Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приеха съдебно-техническата експертиза до делото за строителство на Алепу

Назначената съдебно-техническата експертиза  по делото за строителство в защитена местност Алепу беше приета днес на заседание на бургаския административен съд.

До десет дни страните могат да представят писмени становища по нея. Приключи срокът за събиране на доказателства. Делото е  образувано по протест на бургаската окръжна прокуратура, според която разрешението за строеж трябва да бъде обявено за нищожно.

Двете  вещи лица, изготвили експертизата, инж. Димитрина Стоянова и арх. Веселина Драганова при разпита изясниха, че са издадени две разрешителни за строеж  на Алепу. Те са съвсем различни. Първото е само за укрепване  на свлачището, а второто е и за конструкция, която може да стане част от комплекс. То обхваща по-голям площ  и  обем.

От прокуратурата заявиха, че поддържат първоначалната си теза, а защитата отново изрази позиция, че протестът на обвинението е недопустим и неоснователен.

Няма нищо ново за никого в експертизата, каза след заседанието адвокат Юрий Бошнаков, процесуален представител на  главния архитект на община Созопол:

Включително и за прокуратурата, тъй като са прочели внимателно проектите и обяснителните записки към тях, са били наясно, че става въпрос за две коренно различни разрешения за строеж и два коренно различни строежа. С различен обем, който е много по-голям, като конструкция, материали, нужда от одобряване на съответните части към инвестиционния проект в ползва на разрешение  за строеж №100, което е оспореното разрешение.

Няма нарушения при издаването му. Не се и установиха в хода на делото, което е по-важно. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.