Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ ръст на икономическата активност в частния сектор на САЩ до 68-месечен връх

Бизнес активността в частния сектор на САЩ се разшири изненадващо силно през ноември до 68-месечен връх благодарение на солидна експанзия като в промишлената, така и в сферата на услугите, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit за настоящия месец.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна през ноември до 57,9 пункта от 56,3 пункта през октомври, достигайки най-високо ниво от март 2015 г.

Промишленият PMI индекс се повиши до 56,7 от 53,0 пункта - най-високо ниво от септември 2014 г., докато индексът, измерващ бизнес активността в сферата на услугите скочи до най-високо ниво от април 2015 г. от 57,7 пункта спрямо 56,9 пункта месец по-рано.

Изненадващо силното проучване предлага една от първите снимки за състоянието на американската икономика след президентски избори преди три седмици, които бяха спечелени от демократа Джо Байдън спрямо действащия президент на републиканците Доналд Тръмп.

"Подемът отразява по-нататъшното укрепване на търсенето, което от своя страна насърчава фирмите да увеличат персонала в такава степен, каквото не беше наблюдавана от началото на проучването през 2009 г.", заяви главният икономически икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Графики на общия PMI индекс и БВП на САЩ

Markit посочи, че подиндексът, измерващ трудовата заетост, се увеличи през ноември с рекордно темпо, което е добре дошла новина за пазара на труда в САЩ, включващ все още повече от 10 милиона безработни, които имах работа преди избухването на пандемията Covid-19 през първите месеци на годината.

С приключването на изборите и последвалите новини за успешни кандидати за ваксина срещу Covid-19, агенция Markit отбеляза, че оптимизмът сред респондентите за предстоящата година е най-високия от май 2014 година насам.

"Фирмите се конкурират за суровини и персонал, за да отговорят на неотдавнашния ръст на търсенето и да отговорят на растящите бъдещи натоварвания на бизнеса. Очакванията за предстоящата година се повишиха до най-оптимистичните нива от повече от шест години, отразявайки комбинацията от повишеното доверие след президентските избори и обнадеждаващите новини, че ваксините могат да позволят връщане към по-нормални бизнес условия в не твърде далечното бъдеще", посочи Уилямсън.

Резултатите от проучването на Markit за текущата бизнес активност са в противоречие с редица други неотдавнашни показания за американската икономика, които са далеч по-неблагоприятни в резултат на втората вълна на коронавирусната пандемия.

Миналата седмица продажбите на дребно през октомври, съобщени от Министерството на търговията, показаха най-слабото увеличение от шест месеца насам, докато Министерството на труда отчете първото седмично увеличение на новите искания за обезщетения за безработица от един месец насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна