Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив. Досев, АПИ: Аспаруховият мост е безопасен, да не се правят внушения

Снимка: БГНЕС

Агенция „Пътна инфраструктура“ е подала оферти към чуждестранни фирми, които да направят още една експертиза на състоянието на Аспаруховия мост във Варна.

Според българско изследване мостът е здрав и всякакви спекулации, че може да възникне проблем при експлоатацията му, са несъстоятелни. Това заяви за БНР Иван Досев, член на Управителния съвет на АПИ: 

„Абсолютно безопасен е Аспаруховият мост. Нека да не се правят такива внушения от всякакви хора, които не са специалисти, които ходят, снимат и си правят пиар със снимки, на които се вижда с просто око, че пукнатините са повърхностни и е оголена армировката, но това не е конструктивен проблем.

Това е проблем на дълготрайността на съоръжението, т.е. ако не се предприемат действия по санирането на тези колони и възстановяване на бетоновото покритие върху армировката очевидно животът на съоръжението ще бъде скъсен, но ние това ще го предприемем в най-скоро време.

За шест от съоръженията вече сме го извършили. А относно конструктивната годност, тук безспорно се изказват всички - и наши експерти, и външни експерти, че конструктивни проблеми съоръжението няма“, беше категоричен Иван Досев.

Аспарухов мост

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна