Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Симеонов: Фотографията е връзката между реалността и вътрешния свят на човека

„За мен фотографията не е само средство, чрез което се издържам, но и начин да изразявам себе си. Фотографията е връзката между реалността и вътрешния свят на човека.

Започнах да снимам приятели и хора по улиците, когато бях в Техникума по полиграфия и фотография в София. Черно-бяла фотография, портрети и улична фотография.

И тогава, и сега се чувствам изключително, когато снимам. Това ме прави част от живота и света.




Вече 24 години съм фотожурналист. Отразявал съм стотици уникални и горещи събития, оставили отпечатък в историята. Събития, който са шанс за всеки фотограф.“



Йордан Симеонов е учил 3 г. художествена фотография в НАТФИЗ.

Работи 3 години като фоторепортер във вестник „Континет“.

От 21 години до момента е част от екипа на вестник „24 часа“. Той е автор на едни от най-емблематичните снимки на първите страници на вестника. В последните няколко години заснема и авторските документални видеа на „Медийна група България“. 

Преминал е през двугодишен курс на обучение по фотожурналистика на World Press Photo.

Носител е на редица фотографски награди.

Един от търсените автори на портрети, който показват най-красивото в човека.

Основател и член е на „Клуб на фоторепортера“.

Заедно с Людмил Иванов е основател на фотоколектива „Съркъл“, който се занимава с фотография, видеография и курсове по фотография.




„Днес силните години на фотожурналистиката ми липсват. Да присъствам и да отразявам интересни събития, важни за хората и за медиите. В момента тези събития са изключително малко, а добрите снимки от тях нямат значение за медиите. Фотографите не са мотивирани - нито финансово, нито професионално.



До някъде конкуренцията и представянето на добри изображения се пренесе в социалните мрежи, но те нямат същото въздействие върху обществото, каквото имат големите медии. Социалните мрежи са пълни с друга незначителна информация, която пречи да се отрази стойностната илюстрация.

Но съм уверен, че в бъдеще ще се намери начин влиянието на медиите да се върне, както и качествената журналистика и фотожурналистика.“

https://www.facebook.com/circlephoto.bulgaria/



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна