Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Изборът на Джанет Йелън за финансов министър на САЩ е добър за световната икономика

Джанет Йелън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Назначаването на Джанет Йелън за следващ министър на финансите на САЩ е добра новина за световната икономика, тъй като бившият председател на Федералния резерв е наясно с глобалните последици от американската политиката, заяви в сряда вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос.

"Джанет Йелън знае отлично от какво се нуждае американската икономика и е напълно наясно с последиците, които икономическата политика на Съединените щати ще имат върху световната икономика", каза Луис де Гиндос на пресконференция.

"Назначаването на Джанет Йелън е добра новина за американската и глобалната икономика", посочи той.“

Агенция Ройтерс напомня, че ЕЦБ критикуваше напускащата Белия дом админситрация на досегашния президент Доналд Тръмп за водената от нея протекционистката политика, като в същото време централната банка на еврозоната пък беше атакувана от президента на САЩ заради "манипулиране" на обменния курс евро-долар.

Изявлението на Луис де Гиндос дойде след множество информации през последните дни, че се очаква Джанет Йелън да стане шеф на Министерството на финансите при администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън.

Йелън беше председател на Федералния резерв от 2014 до 2018 г., след като беше назначена на този пост от бившия президент Барак Обама, но не беше преназначена от настоящия президент Доналд Тръмп, чийто мандат приключва в началото на 2021 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени