Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: Във война сме с вируса, а не един срещу друг

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Калифорния отбелязаха рекорден брой нови случаи на коронавирус. Съобщава се за над 18 000 нови случаи само за един ден – с около 3000 повече от предишния рекорд. Общият брой на заразените с Covid-19 в страната от февруари до сега е най-малко 12,5 млн., а жертвите са поне 259 000. 

В обръщението си към нацията за отбелязвания днес Ден на благодарността новоизбраният президент Джо Байдън призова американците да се обединят в дълго продължаващата борба срещу Covid-19 като не забравят, че са „във война с вируса, а не с един друг“.

„Не давайте на умората да победи. Разбирам, че сте уморени, това е реална умора. Знам, че можем и че ще победим този вирус“. 

Байдън също призова за предприемане на „обикновени стъпки“ като носене на маска, ограничаване на събиранията и спазване на социална дистанция. 

Докато Байдън говори пред нацията за пандемията, действащият президент Доналд Тръмп продължи с необоснованите си обвинения в нарушения по време изборите, които той загуби. В навечерието на празника от поста си държавният глава не даде насока на гражданите за това как да отбележат празника в ситуацията на неовладяна пандемия. 

Америка е страната, която продължава да отбелязва мрачни рекорди, но хора тук се стекоха по летищата въпреки стряскащите данни и съветите на здравните експерти за въздържане от пътуване. 

По време на Деня на благодарността обикновено американските семейства се събират от различни точки на закрито и сядат заедно на вечеря - сценарий, който  по време на пандемия има потенциал да доведе до още по-мрачни рекорди. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!