Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Калояново остава на поста въпреки присъдата

| обновено на 26.11.20 в 10:40

Кметът на община Калояново Георги Георгиев остава на поста си, въпреки условната присъда за шофиране след употреба на наркотик. 

На снощното си заседание Общинската избирателна комисия не успя да събере квалифицирано мнозинство за отстраняването му, каквото е изискването на Закона за местното самоуправление и администрация. 

От 11-те членове на ОИК „За“ предсрочното прекратяване на мандата на Георгиев са гласували 7 души, а „Против“ са били 4-ма, което означава, че един глас не е достигнал да се вземе решение за отстраняването на кмета.

Решението на ОИК – Калояново може да се обжалва.

Пловдивският районен съд наложи на кмета Георгиев  8 месеца "лишаване от свобода" условно и 400 лв. глоба.  Наказанието е  с тригодишен изпитателен срок. 

"Ако се констатира незаконосъобразност на това решение на ОИК, то може да се атакува от нас пред Административния съд" - заяви говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев. Той разясни, че отделът за общия надзор за законност на нормативните актове вече разглежда това решение и ще излезе със становище по него в началото на следващата седмица.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна