Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина световноизвестният оперен певец Камен Чанев

| обновено на 26.11.20 в 21:38
Автор:
Камен Чанев
Снимка: operaplovdiv.bg

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус, съобщи информиран източник на Радио Стара Загора. Той беше приет за лечение в болницата в Стара Загора.

Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера. Той беше солист на Националната опера и балет и на Пражката опера, Чехия. Изявявал се в основния теноров репертоар на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.

В едно от последните интервюта за БНР тенорът споделя, че най-истинската публика е българската:

„Българската, тя усеща, когато дадеш от себе си, когато наистина музицираш, тя го усеща, докато, например, в Германия може да си изпял невероятно арията си, да си направил страхотна фраза, да си изиграл всичко… и публиката реагира накрая на операта. Много трудно се пее пред такава публика. Докато в България е удоволствие да пееш".

Камен Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.

През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Изявява се в основния теноров репертоар – освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско“ и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот“).

От 2016 г. е в трупата на Държавна опера – Стара Загора.

Роденият в Сливен тенор преди две години стана почетен гражданин на града.

По повод преждевременната кончина на Камен Чанев кметът на Сливен Стефан Радев написа на своята страница в социалната мрежа:

„Неотдавна имах честта лично да връча отличието „Почетен гражданин на Сливен“ на човека, който със своя талант прослави не само нашия град, но и България. Поклон!“ 

Поклон пред светлата му памет!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!