Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на учените се провежда онлайн

Снимка: архив

Инициативата Европейска нощ на учените 2020 започва днес следобед, като за първи път ще е в 3 последователни дни и ще се излъчва онлайн. Събитието е общоевропейско, може да се проследи и във Фейсбук страницата на проекта.

Стотици български учени ще участват в инициативата, която тази година ще се проведе по интернет заради коронавируса. Университетите, БАН, образователни сайтове от 25 града ще обясняват как науката може да помага. Подробната програма също е в мрежата. 

По време на събитието хората ще могат да научат неща като как да си направят макет на лакътна става или какви са страховете обществото от изкуствения интелект. 

В „София тех парк“ онлайн специален гост ще бъде ръководителят на българския екип от учени в Европейска организация за ядрени изследвания ЦЕРН проф. Леандър Литов.

Регионалният исторически музей в Плевен е подготвил, в рубриката „Университет за деца“, любопитни факти за земетресенията, за реакцията на сградите и кои са най-земетръсните региони на планетата.

Русенският университет представя, виртуално, изложбата „75 години наука в Русенския университет“.

Габрово се включва в общоевропейската инициатива с актуални теми, като лекциите ще бъдат излъчени на Фейсбук страниците на домакините. 

Първата демонстрация от Техническия университет е предвидена за 18.00 часа. Във видеото ще бъдат представени възможностите на съвременната техника за автоматизация и роботизация. Преподаватели ще покажат и модел за интелигентно управление на паркинг. Друг фокус ще е управлението на светодиодно осветление. С полезно съдържание за публиката, интересуваща се от диети, ще се включи Домът на хумора и сатирата. Експерт по храните ще говори с доза хумор за режимите и хитовете сред тях.

Проектът се провежда в още 300 града в Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна