Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите ограничителни мерки за борба с коронавируса влизат в сила тази вечер

Снимка: БГНЕС

От 23.30 часа тази вечер влизат в сила ограниченията, наложени със заповедта на министъра на здравеопазването, с цел да се ограничи разпространението на коронавируса у нас. 

Днес ще е последният присъствен ден в училище за децата в цялата страна. От понеделник обучението от 1-ви до 12-и клас и в университетите преминава в електронна среда, а детските градини и яслите се затварят до 21-ви декември. 

Със заповедта затварят за посетители заведенията, те ще работят само за доставки по домове и офиси. Търговски центрове тип мол също преустановяват работа, като в тях ще работят само хранителни магазини, аптеки, банкови и застрахователни офиси и тези на мобилните оператори. Няма да работят фитнес залите, казината, културните институции. Изключение са театрите, а залите им ще останат отворени при 30% заетост на местата. Спортните тренировки и състезания за деца до 18 години се забраняват. За възрастните спортисти ограничението е турнирите да се провеждат без публика. Преустановяват се груповите пътувания и екскурзии в страната и чужбина. На частни събирания, сред които сватби, кръщенета, погребения, ще могат да присъстват до 15 души.

Властите очакват при намаляване на рисковите контакти да се намали с над 50% и заболеваемостта.

От утре в хранителните магазини между 8,30 и 10,30 сутринта няма да се допускат хора до 65 години. За аптеките "зеленият коридор" отпада. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!