Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните партньори за Плана за възстановяване и устойчивост на България

КТ "Подкрепа" препоръча изграждането на държавни предприятия за освободените от въгледобива, БСК призова за повече смелост

| обновено на 27.11.20 в 18:19
Снимка: БГНЕС

В Плана за възстановяване и устойчивост на България да бъде заложено изграждането на държавни предприятия, които да дадат алтернативна заетост на работещите във въгледобива - това предложи Конфедерацията на труда „Подкрепа“ на днешното онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бизнесът и синдикатите обсъдиха проекта на плана.

Целта му е да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от Covid пандемията чрез набор от мерки и реформи. Същевременно планът полага основите за „зелена“ и цифрова трансформация на икономиката в контекста на целите на „зелената сделка“. 

На заседанието стана ясно, че амбицията на правителството е документът да е окончателно готов много преди крайния срок, който е април догодина.

Социалните партньори направиха конкретни предложения по четирите стълба в плана, които са с пропорционален ресурс за изпълнението им -  "Иновативна", "Зелена", "Свързана" и "Справедлива България".

„Когато се говори за „Зелена България“ трябва да се акцентира върху ключови мерки, свързани със заместващи енергийни мощности и алтернативни работни места за заетите във въгледобива и по-специално в Маришкия басейн“, коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис:

"Държавата да поеме ангажимента за изграждане на предприятия, които ще бъдат с висока добавена стойност. Дали тези предприятия ще бъдат насочени към IT технологии, дали тези предприятия ще бъдат насочени с някаква друга технологична свързаност и съответно те да поемат освободената работна сила. 100 000 души, които обаче обхващат няколко области: Ямбол, Хасково, Стара Загора, защо не и Сливен - т.е. тези всичките, които са около Маришкия басейн. И при всички положения там не може да остане като лунно петно".

В края на септември президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че до Коледа страната ни трябва да формулира най-важните приоритети и визия как ще се използва заделеното финансиране.

С редица критики към плана излезе Българската стопанска камара. Заместник-председателят на организацията Мария Минчева заяви, че в него няма реални предложения за подобряване на бизнес средата:

"Малко по-смели трябва да сме в нещата, които искаме да постигнем. Прав е вицепремиерът Дончев, че планът трябва да е фокусиран и, че ако ние се разпилеем в много посоки, всъщност ще намалим въздействието на тези пари.

В същото време не смятаме обаче, че и това, което ни се предлага отговаря на тези изисквания. Трябва да се довършат някакви започнати реформи, които да ни придвижат рязко напред. В никоя област, това не е постигнато с предложения план".

В становище по проекта от Асоциацията на индустриалния капитал в България определиха инвестиционния ресурс, предвиден в плана, като безпрецедентна възможност за подобряване на социално-икономическата среда в страната.

От работодателската организация смятат че демографската криза е най-сериозното предизвикателство, пред което България е  изправена. В становището се подчертава още, че планът трябва да се доработи.

Обсъжданията по документа ще продължат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени