Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НС обсъжда промени в Закона за морските пространства

Снимка: БТА

Депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, с които държавните и частни пристанища за обществен транспорт се обединяват в едно пристанище. 

Промените, внесени от правителството, са съобразени с еврорегламент, който въвежда специфични правила за пристанищата. 

В закона се премахва разделението на пристанищата за обществен транспорт на такива с национално и регионално значение, с което се уеднаквява и облекчава реда за получаване на достъп до пристанищни услуги. Въвежда се и нова система на пристанищни такси и намаляване на случаите, в които се събира акваториална такса. 

С други промени в закона се предлага уредба на лодкостоянките като специализирани пристанищни обекти за обслужване на малките риболовни кораби с дължина до 12 м, които извършват крайбрежен риболов. 

Предвижда се още пристанищата да отпаднат от първа категория строежи.

В редовния парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова и още седем министри. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.